چاپ افست چیست و تعرفه های آن چگونه محاسبه می شود؟

انتشار 18 تیر 1399
مطالعه 7 دقیقه

چاپ افست برای چاپ تیراژهای بالا مناسب است. در ادامه مطلب بیشتر با این نوع چاپ آشنا شوید.

چاپ افست چیست و تعرفه های آن چگونه محاسبه می شود؟

چاپ افست چیست؟

چاپ افست نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان برمی‌گرداند و سپس آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ می‌کنند. دستگاه معمولی چاپ افست سه استوانه دارد. در چاپ افست ابتدا آنچه را که باید چاپ شود بر روی صفحه‌ای فلزی( زینک ) منتقل می‌کنند، سپس مواد شیمیایی را طوری به این صفحه اضافه می کنند که فقط نوشته‌ها و تصاویر آن، مرکب چاپ را به خود می‌گیرد. زینک را به دور اولین استوانه می‌پیچند طوریکه طرح آن بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم برمی گردد. کاغذ سفیدی که متوالیا به دور استوانه ی سوم پیچیده میشود مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم می‌گیرد و سرعت کار دستگاه های چاپ افست بیش از چاپ مسطح (حروفی) می‌باشد. 

مزایای چاپ افست

-  سرعت کار و دقت دستگاه از جمله مزایای چاپ افست به شمار می آیندکه باعث می‌شوند سفارش های چاپی شما با سرعت و  در تیراژهای بالا انجام شود.
- در چاپ افست  آب و مرکب در تقابل با یکدیگر قرار می‌گیرند. دستگاه چاپ افست قابلیت چاپ متون و تصاویر را با بهتریت کیفیت دارد که این کار با انطباق سیلندر لاستیکی با بافت سطح چاپ انجام می‌شود و به دلیل عدم تماس مستقیم بین صفحه فلزی زینک و سطح چاپ، این دستگاه مدت عمر طولانی تری نسبت به سایر دستگاه‌های چاپ دارد.
- با استفاده از زینک و مرکب‌های باکیفیت در چاپ افست، ، می‌توان تعداد کارهای چاپی را تا یک میلیون تیراژ نیز انجام داد که از نظر قیمت نسبت به چاپ دیجیتال با صرفه تر است..
- ار چاپ افست برای چاپ کتاب‌های ادبی نفیس، اوراق اداری‌، کتاب راهنما، کاتالوگ‌، تمبر، کارتن مقوایی‌ و پلیت‌های فلزی، انواع لیبل، مجله، انواع فرم،بروشور، روزنامه، پوستر، نقشه‌ و … استفاده کرد. سنسورهای که برای چاپ افست استفاده می‌شود دارای سیستم مرکب زنی هوشمند است که مقدار لازم مرکب برای هر کار را قبل از شروع چاپ تنظیم می‌کند و به همین دلیل در مصرف کاغذ هم صرفه جویی می شود. 

تفاوت چاپ دیجیتال و چاپ افست

- چاپ دیجیتال برای مشاغلی بهتر است که محصولات چاپی با تیراژ پایین دارند و در مقابل برای مشاغلی که محصولات چاپی با تیراژ بالا لازم دارند, بهترین گزینه استفاده از چاپ افست است زیرا که در فرایند چاپ دیجیتال برای حجم بالایی از محصولات باید هزینه زیادی پرداخت کرد.
- چاپ افست مناسب کسانی است که عجله ای در کار ندارند و سرعت در کار در اولویتشان نمی باشد اما افرادی که زمان کمی دارند و سرعت در انجام چاپ را اولویت قرار داده اند چاپ دیجیتال برای آنها مناسبتر است.
- چاپ دیجیتال تنها برای برخی از کاغذها با جنس خاص قابل پیاده  سازی است در حالیکه در چاپ افست می توان علاوه بر کاغذ، بر روی پارچه یا پلاستیک یا اشیاء دیگر فرایند چاپ صورت گیرد.
- برای چاپ محصولاتی که به یک یا دو رنگ سیاه و سفید نیاز دارند چاپ افست مناسب می باشد ولی برای محصولاتی که تعداد رنگ بیشتری نیاز دارند چاپ دیجیتال گزینه بهتری است.

انواع چاپ افست

دستگاه های چاپ افست بسته به مدل( نوع شرکت سازنده)، سایز چاپ و تعداد رنگ بکار رفته(برج های رنگ) تقسیم بندی می شوند که بطور مختصر به شرح  بعضی از آنها می پردازیم.

۱- براساس سایز چاپ

ابعاد دستگاه ها براساس سایز چاپ متفاوت می باشند. دستگاه های چاپ افست برای چاپ هایی با سایزهای ۵*۳۵ سانتیمتر تا ۱۰۰*۷۰ و یا حتی در موارد محدودی تا سایز ۱۴۰ *۱۰۰ مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل وجود تنوع در سایز این دستگاه ها  باید دقیقا محاسبه شود که کار چاپی ما با کدام یک از این دستگاهها به صرفه تر می باشد زیرا که هرچه تیراژ چاپ بالاتر ، از نظر اقتصادی به صرفه تر می باشد. 

۲- بر اساس تعداد رنگ دستگاه

شرکتهای سازنده براساس نیاز شما می توانند دستگاه ها را بصورت تک رنگ، دوررنگ ، چهاررنگ ، پنج رنگ ، شش رنگ ، هشت رنگ و حتی تعداد رنگهای  بیشتر بسازند.
در چاپ افست هر رنگ به بطور جدا گانه بر روی کاغذ چاپ میشود و در نهایت ترکیب رنگ بر روی کاغذ صورت میگیرد.برخی از دستگاه های چاپ افست دارای یک برج رنگ هستند یعنی در هر بار مکش کاغذ فقط می توانند یک رنگ را روی کاغذ چاپ کنند.اما بطور کلی برای چاپ کارهای تمام رنگی از دستگاه های چاپ چهار رنگ اصلی ( چهار برج رنگی که هر برج رنگ توانایی چاپ یک رنگ از چهار رنگ اصلی را داراست )مورد استفاده قرار می گیرد. بهتر است بدانید که به این چهار رنگ به اصطلاح CMYK گفته می شود. این حروف اختصار نام چهار رنگ اصلی به زبان آلمانی است، که با استفاده از این چهار رنگ همه رنگ ها ساخته می شوند؛ این رنگ ها شامل  فیروزه ای  (Cyan), ارغوانی  (Magenta), زرد (Yellow) و سیاه (Black or key)  می باشند.
در دستگاه های چاپ افست برای هر رنگ یک ستون چاپ که متشکل از سیلندر بستن زینک و غلطک های رنگ می باشد. تعداد رنگ های بکار رفته در دستگاه چاپ، دارای کاربردهای متفاوتی نیز می باشند، مثلا چابگر های تک رنگ برای چاپ متن کتاب ، چاپ سربرگ، چاپ پاکت نامه و … بکار می رود و ماشین های چاپ دو رنگ برای متن هایی که معمولا دو رنگ هستند و یا چاپ سررسید ها بکار می رود. البته می توان برای چاپ کارهای تمام رنگی، از ماشین های تک رنگ هم استفاده کرد که این روش غالبا مورد رضایت قرار نمی گیرد زیرا که هر بار باید یک طیف رنگی آن چاپ شود و این امر سبب بروز هرچه بیشتر خطا در کار می شود.

تعرفه در چاپ افست

معمولا قیمت های کار چاپی بر اساس دوردستگاه چاپ تعیین می گردد، یعنی از یک برگ الی ۵۰۰۰ برگ یک دور ماشین محاسبه می گردد و تفاوت قیمت ندارند و ۵۰۰۰ برگ به بالا هر ۱۰۰۰ برگ یک قیمت و یا قیمت گذاری بصورت پلکانی انجام می گیرد: از یک برگ الی ۲۰۰۰  برگ، از ۲۰۰۰ برگ الی ۳۰۰۰ برگ، از ۳۰۰۰ برگ الی ۴۰۰۰، از ۴۰۰۰ برگ الی ۵۰۰۰ و از ۵۰۰۰ برگ به بالا هر کدام یک قیمت، قیمت گذاری ها  بسته به سیستم هر چاپخانه   تعیین می شود. با توجه به اینکه هزینه ی ساخت زینک نیز ثابت می باشد یعنی از یک برگ تا ۵۰۰۰ برگ هزینه ثابت می باشد پس در نتیجه به تیراژ کار بستگی پیدا نمیکند و با افزایش تیراژ چاپ هزینه ی چاپ هر برگ کاهش می یابد به همین دلیل از چاپ افست برای چاپ در تیراژ های پایین استفاده نمی شود.
هر چه سایز دستگاه چاپ بزرگتر قیمت دستمزد کار چاپی آن نیز بیشتر می گردد، بطور مثال: یک کار چاپی در سایز A4  با تیراژ ۵۰۰ هزار نسخه را می توان هم با ماشین یک ورقی چاپ کرد و هم با ماشین دوورقی، با توجه به اینکه یک دستگاه کار چاپی ۵۰۰۰ نسخه است پس در ماشین دوورقی دو برگ همزمان چاپ میشود که تیراژ نهایی ما ۲۵۰,۰۰۰ برگ است که اگر تقسیم بر ۵۰۰۰ برگ کنیم، ۵۰ دستگاه کار چهاررنگ یک وررقی می شود با فرض اینکه هر دستگاه چاپ چهاررنگ یک وررقی ۱۰۰,۰۰۰ تومان باشد جمع آن مبلغ ۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان می شود، حال اگر همین کار در یک ماشین چاپ دوورقی انجام شود در هر چاپ چهار برگ همزمان چاپ می شود که تیراژ نهایی ما ۱۲۵,۰۰۰ برگ می شود که اگر تقسیم بر ۵۰۰۰ برگ کنیم، ۲۵ دستگاه کار چهاررنگ دوورقی می شود، با فرض اینکه هر دستگاه چاپ چهاررنگ دو وررقی ۱۶۰,۰۰۰ تومان باشد مجموعا مبلغ ۴,۰۰۰,۰۰۰ تومان می شود، پس با توجه به محاسبات گفته شده می توانیم بگوییم یک کار  A4 در تیراژ ۵۰۰ هزار برگ را اگر با یک ماشین چاپ دوورقی چهاررنگ چاپ کنیم با صرفه تر است، حال اگر همین کار در تیراژ ۱۰ هزار برگ بود نتیجه ای را بر خلاف محاسبه انجام شده را می دهد.

خدمات چاپ موسسه پژوهش برتر

موسسه پژوهش برتر در زمینه ی چاپ انواع مقالات و کتاب,با همکاری تیمی کادر مجرب آماده خدمت رسانی به متقاضیان گرامی می باشد.

برای کسب اطلاعات به روز دانشگاهی از اینستای p.bartar ما هم دیدن نمایید.

بیشتر بخوانید

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری

خدمات موسسه پژوهش برتر