چگونه یک داستان علمی تخیلی بنویسیم

انتشار 16 بهمن 1396
مطالعه 4 دقیقه

پژوهش برتر: برای نوشتن یک داستان علمی تخیلی، ابتدا باید به اصول داستان نویسی آگاه شد. این کار نیز مثل هر کار دیگری نیاز به داشتن ابزار مناسب دارد. ابزار مناسب این کار، آگاهی به رموز نوشتن صحیح و استفاده از قالب مناسب است.

چگونه یک داستان علمی تخیلی بنویسیم

داستان علمی تخیلی چیست؟

ساده ترین تعریف برای یک داستان علمی تخیلی جمله ای است به نقل از یکی از معروفترین نویسندگان در این زمینه یعنی آیزاک آسیموف که می گفت داستان علمی یعنی تخیل بی کران و نوشتن علمی در قالبی زیبا. این تعریف می تواند انواع گوناگونی از داستان را در بر بگیرد. از نمونه های کلاسیک این داستانها نظیر سفر به ماه و سفر به اعماق زمین که نویسنده معروف فرانسوی ژول ورن آنها را به رشته تحریر درآورده، تا نوشته های فلسفی و عمیق سی کلارک، و از داستانهای صرفاً علمی آسیموف، تا رمانهای مذهبی، تاریخی و علمی دن براون و مجموعه رمز داوینچی، همه و همه را می توان نمونه هایی از این شاخه از داستان نویسی قلمداد نمود.

اصول نوشتن داستان علمی تخیلی

برای نوشتن یک داستان علمی تخیلی، ابتدا باید به اصول داستان نویسی آگاه شد. این کار نیز مثل هر کار دیگری نیاز به داشتن ابزار مناسب دارد. ابزار مناسب این کار، آگاهی به رموز نوشتن صحیح و استفاده از قالب مناسب است.

اگر داستان کوتاه را به عنوان قالب انتخاب کرده اید باید بدانید که این قالب دارای سه قسمت مقدمه، اوج و نتیجه گیری است. در یک داستان کوتاه مجال شخصیت پردازی برای نویسنده وجود ندارد و خواننده با قسمتی کوتاه از زندگی اشخاص موجود در داستان آشنا می شود. در این قالب نمی توان چندین موضوع را به راحتی شرح و بسط داد و بهتر است که تنها یک موضوع علمی، و نه بیشتر، برای ارایه به خواننده مد نظر باشد. در این قالب هرچه گره داستانی پیچیده تر و جالب تر باشد و دیرتر دست نویسنده برای خواننده باز شود، داستان پر کشش تر و زیبا تر خواهد بود. نمونه های زیبای این داستانها، آنهایی هستند که با خواندن سطور آخرین آن، کل موضوع داستان به نحو متفاوتی برای خواننده روشن می شود.

5 گام مهم در نوشتن داستان های علمی تخیلی

گام اول: تا می‌توانید داستان‌های تخیلی بخوانید

اگر قصد نوشتنِ یک داستان خیالی حماسی را دارید، خواندن داستان‌هایی از این ژانر، ایده‌ی خوبی است. حاصلِ تلاش برای نوشتن در ژانری که هرگز کتابی درباره‌اش نخوانده‌اید، یک اثر پیش‌پاافتاده خواهد شد و بدون‌شک، خوانندگانِ مشتاق این ژانر متوجه فقدان توانایی شما خواهند شد.

  1. برخی از نویسندگان مشهورِ ژانر تخیلی عبارتند از: سی. اِس. لوئیس، تی. اِیچ. وایت، فریتس لایبِر، جِی.آر.آر. تالکین، سوزانا کلارک و کِلی لینک.
  2. از کتابدارِ کتابخانه‌ یا کتاب‌فروشی محل‌تان بخواهید تا تعدادی رمان تخیلی معروف کلاسیک را برای مبتدیانِ این ژانر به شما معرفی کند.

گام دوم: تصمیم بگیرید داستان شما شامل چه عناصر جادویی خواهد بود

تمام داستان‌های تخیلی شامل عناصر جادویی نمی‌شوند، اما آن داستان‌هایی که این عناصر را در خود دارند، با نظم به قلمروی جادو پا می‌گذارند. جادو به ‌نوعی منطق و روش نیاز دارد و باید برای خوانندگان روشن و غیرمبهم باشد.

  1. برای عناصر جادویی به طور کامل برنامه‌‌ریزی کنید. به این بیاندیشید که آیا این عناصر به توضیح یا تفسیر نیاز دارند تا برای خوانندگان منطقی برسند و اینکه این عناصر در دنیای شما چه «قوانین» یا محدودیت‌هایی دارند.
  2. اگر داستان شما در یک جامعه‌ی تاریخی اتفاق می‌افتد (یا در یک جامعه‌ی خیالی بر اساس برخی فرهنگ‌های تاریخی واقعی)، حتما درباره‌ی آن جامعه یا فرهنگ تحقیق کنید تا نوشته‌هایتان از صحت و صداقت برخوردار باشد.

گام سوم: خوانندگان خود را در اوایل داستان تور کنید

‌‌جلب توجه خواننده از آغاز، برای هر داستانی مهم است، به‌ویژه اگر داستان تخیلی باشد. خوانندگان علاقه‌مند به این ژانر تمایل دارند وقتی که برای خواندن می‌گذارند، ارزشش را داشته باشد، درنتیجه ناکامی در جلب توجه خوانندگان در آغاز داستان ممکن است سبب از دست رفتن علاقه‌ی آنها شود.

  1. لازم نیست جذابیت‌های داستان را مثل بمب در ابتدای داستان منفجر کنید. باوجوداین، حداقل باید به نکات هیجان‌انگیز و جالبی که در راه است، اشاره کنید.
  2. لازم است به نکات هیجان‌انگیز و جالبی که در ابتدای داستان وعده‌شان را دادید، عمل کنید، پس زیر قولتان نزنید.

گام چهارم: پیش از پدیدار شدن حوادث داستان، شخصیت‌های اصلی خود را معرفی کنید

بسیاری از نویسندگان ژانر تخیلی، داستان‌شان را صحنه‌های نبرد شروع می‌کنند. بااینکه این رویکرد می‌تواند هیجان‌انگیز باشد و برخی از خصوصیات خاصِ شخصیت‌های اصلی را فاش کند، واقعیت این است که خوانندگان متوجه نمی‌شوند آن شخصیت‌ها که هستند یا چرا مرگ آنها (یا پیروزیشان) معنادار است.

  1. وجود صحنه‌‌‌ی نبرد در آغاز داستان بد نیست، اما بدانید که ممکن است برای خوانندگان جالب نباشد.
  2. اگر تصمیم گرفته‌اید داستان را با یک صحنه‌ی دراماتیک شروع کنید، یک یا دو پاراگراف بعد از آن صحنه فاصله بگیرید تا شخصیت‌ها در ذهن خواننده بنشینند.
  3. هنگام معرفی شخصیت‌ها، نام آنها را به کار ببرید. سعی نکنید با به کار بردن «ضمایر» مرموزانه عمل کنید، چون ممکن است خواننده علاقه‌اش را از دست بدهد.

گام پنجم: از میل شدید به نوشتن همه‌ی جزئیات و توضیحات اجتناب کنید

جزئیات روش خوبی برای تقویت و پیشبرد داستان هستند. با این حال، توضیحات بیش از حد می‌تواند با تغییر مسیرها و اطلاعات حاشیه‌ای، روند داستان را با مشکل مواجه کند. اجازه بدهید خیالاتی که در سر دارید با انتخاب مهم‌ترین و به‌جاترین جزئیات برای هر صفحه، جان بگیرند.

  1. به‌جای اینکه جزئیات را با صراحت تشریح کنید، به دنبال راه‌هایی باشید تا به صورت نامحسوس از طریق شرح وضعیت، تفکر و دیالوگ، جزئیات را به داستان اضافه کنید تا از تفصیل‌های بی‌مورد داستان بکاهید و جریان داستان را بهتر کنید.

سخن پایانی

آنچه در این میان باقی می ماند، توصیه ای است از آرتور سی کلارک در پاسخ به سوال شاگردش استفان بکستر که از او پرسید: استاد چه کنم تا نوشته هایم بهتر شوند.

او پاسخ داد: بیشتر بنویس!

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش ها و دیدگاه های کاربران
بازدیدکننده
سحر
2 ماه پیش
سلام درود مه همیشه علاقه به رمان نویسی داشتم. وخیلی زیاد رمان و کتاب های رمان را خوانده ام آنقدر که حتی روزی چهار دانه کتاب رمان میخوانم خودم رمان های زیادی نوشتم برخی تخیلی برخی هم عاشقانه برخی از واقعیت های جامعه اما تا حالا جز فیسبوک جای نشر نکردم برای چاپ شان هم اقدام نمیتوانم بودجه ممکن برای چاپ ندارم از شما بابت این روش های نویسنده گی تان ممنونم 🙂
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
3 سال پیش
با سلام و عرض ادب دوست عزیز, ما کتاب نگارش نمی کنیم. در صورتی که محتوای کتاب آماده باشد ما برای چاپ آن اقدام می کنیم . کارشناسان موسسه آماده ی پاسخگویی به سوالاتتان هستند. 09911755943- پورباقر 09214572013- شکاری
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
3 سال پیش
با سلام و احترام دوست گرانقدرم شما اگر می خواهید کتابی به اسمتان به ثبت برسد می توانیم کتابه هایی به روز و ترجمه نشده در این زمینه را خدمتتان معرفی کنیم و حتی در خصوص ترجمه آن به فارسی و چاپش در خدمتتان باشیم . برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان موسسه در ارتباط باشید: 09911755943 پورباقر 09214572013 شکاری
بازدیدکننده
دانش آموز
3 سال پیش
سلام خسته نباشید مطالبی که در این صفحه گذاشتید واقعا برای من مفید بود من به نویسندگی علاقه دارم اما نمیدانم از کجا باید داستانم رو شروع کنم و چه ژانری را انتخاب کنم ادبیات کلاسیک یا تخیلی
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
3 سال پیش
از حسن توجه شما بزرگوار سپاسگزاریم
بازدیدکننده
سید مصطفی سجاع
3 سال پیش
خیلی ممنونم.
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
3 سال پیش
سلام و احترام ممنون و سپاس از اینکه سایت پژوهش برتر را انتخاب فرمودین . شکاری 09214572013-04133376501 پورباقر 09911755943
بازدیدکننده
فدایی سیدعلی
3 سال پیش
ممنون خیلی خیلی متشکرم از شما و همکاران گرامی شما 🌷🌷🌷🌷🌷🌹🌹🌹🌹
بازدیدکننده
ارتی
4 سال پیش
نه دوست عزیز اگه کارت خوب باشه می شه چاپ کرد
بازدیدکننده
ناشناس
4 سال پیش
کتاب های هری پاتر واقعا به نوشتن کتاب تخیلی کمک زیادی میکنه خانم جی.کی.رولینگ داستان رو با معما هایی چیده که شخصیت های اصلی همراه با ما جلو میرن و معما ها دو کشف و حل میکنن همچنین کتاب ارباب حلقه ها هم کمک بسیاری میکنه تا خوبتر بنویسیم
بازدیدکننده
Ghxl
4 سال پیش
سلام مطلب خوب و به درد بخوری بود به نظرم خوندن کتاب هری پاتر هم خیلی ذهن آدم رو باز میکنه تا یک رمان علمی تخیلی بنویسه چون که به خودی خود دنیای با جزئیاتی هستش با تشکر
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
5 سال پیش
با سلام و احترام ما در خصوص چاپ کتاب نوشته شده توسط شما صمیمانه در خدمتتان خواهیم بود. تمام مراحل چاپ کتاب اعم از صفحه آرای و طراحی جلد کتاب تا اخذ فیپا و شابک و ارسال آنها به شما به عهده ی موسسه خواهد بود . برای راهنمایی بیشتر لطفا با کارشناسان ما تماس حاصل بفرمایید : مسعودی : isipaper100@gmail.com 09911755943 شکاری : p.bartar100@gmail.com 09214572013
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
5 سال پیش
با سلام و احترام خواهش میکنم صمیمانه در خدمت شما دوستان عزیز خواهیم بود . باسپاس
بازدیدکننده
Kaneki
5 سال پیش
سلام وقت بخیر از مطالبی که نوشتید واقعا متشکرم من خیلی وقته که رمان های علمی تخیلی می‌نویسم ولی نمیدونم چطوری اونها رو به کتاب تبدیل کنم علاوه بر این،فکر میکنم اینجور داستان ها تو کشورمون مخاطب زیادی نداره لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
5 سال پیش
سلام وقت بخیر ممنون و سپاس از حسن توجهی که به موسسه پژوهش برتر دارید .
بازدیدکننده
fatima
5 سال پیش
واقعا عالیه مرسی از مطالبتون
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
5 سال پیش
سلام وقت بخیر فرهیخته گرامی تشکر از حسن توجهتان به موسسه پژوهش برتر . مفتخریم که بتوانیم اطلاعات و مطالبی درخور شان و توجه شما در سایت قرار دهیم که مورد تایید باشد . با سپاس و احترام p.bartar100@gmail.com 09214572013 ⌕ isipaper100@gmail.com 09911755943
بازدیدکننده
Anahita
5 سال پیش
ازشما برای نوشتن این مطالب متشکرم ممنونم 🏖🏜😍

خدمات موسسه پژوهش برتر