فرآیند کلی نگارش یک مقاله علمی پژوهشی

انتشار 4 شهریور 1398
مطالعه 6 دقیقه

برای نگارش یک مقاله علمی پژوهشی در ژورنالهای معتبر باید فرآیند نگارش مقاله را با دقت و کیفیت بسیار بالایی طی فرمایید. فرآیند کلی نگارش در مقالات یکسان می‎‌باشد می‌توانید با رعایت دقت عمل فرآیند نگارش مقاله را طی فرمایید.

فرآیند کلی نگارش یک مقاله علمی پژوهشی

نحوه نگارش گام به گام مقالات علمی پژوهشی

وقتی میخواهید یک مقاله علمی پژوهشی نگارش کنید باید از یک ساختار سازمان یافته که منحصر به تمامی مقالات علمی پژوهشی می‌باشد پیروی کنید. ساختار کلی یک مقاله علمی پژوهشی به ترتیب زیر می‌باشد:

عنوان مقاله علمی پژوهشی

بیشترین تاثیری که در جذب مخاطب خواهد گذاشت عنوان می‌باشد بنابر این باید با دقت و ظرافت و هوشیاری کامل انتخاب شود موضوعی که برای مقاله انتخاب می‌کنید باید کاملا مرتبط با محتوای مقاله باشد عناوین طولانی عموما جذابیت چندانی در جذب مخاطب ندارند بهتر است عنوان را کوتاه و مختصر بنویسید و همچنین سعی کنید که از کلمات کلیدی مرتبط با موضوع مقاله در عنوان استفاده کنید. خواننده مقاله دوست دارد مطلبی که مطالعه می‌کند کاملا مرتبط با عنوان باشد زیرا به خاطر عنوان این مقاله را برای مقاله انتخاب کرده است سعی کنید حتما موضوعی را برای مقاله خود انتخاب کنید که مرتبط با مطالب داخل مقاله باشد.

تصویر

نکات کلیدی در انتخاب عنوان مقاله

  •  از تکرار واژه ها در عنوان پرهیز کنید.
  • عنوان باید روشن و بدون ابهام باشد.
  • عنوان مقاله تا حد ممکن به صورت یک جمله خبری یا استفهامی مطرح نشود.
  • عنوان باید غیر سوالی و به صورت جمله ناقص بیان شود.
  • عنوان مقاله باید با رعایت سلاست و بلاغت و ایجاد وزن و آهنگ خاص در کل عبارت، جذاب باشد.

افیلیشن یا اسامی نویسندگان

هر مقاله می‌تواند علاوه بر نویسنده مسئول یا نویسنده اصلی نویسنده های دیگری نیز داشته باشد که باید اسامی همه نویسندگان با قید عنوان دانشگاه و شهر در این بخش بنویسید افیلیش باید زیر عنوان مقاله قرار گیرد و دومین بخش محسوب می‌شود. در این بخش باید با علامت ستاره نویسنده مسئول مقاله را مشخص نمایید و آدرس ایمیل نویسنده مسئول را در این بخش قرار دهید.

  • ابتدا نام، اولين حرف از نام مياني و سپس نام خانوادگي نوشته شود.
  • از ذکر القاب نظیر دکتر، مهندس، استاد، پروفسور، مدیرعامل، رئیس و نظایر این خودداری شود.
  • در مقالاتی که بیش از یک نفر نویسنده دارد، نویسنده مسئول باید با علامت * مشخص گردد، در غیر اینصورت نفر اول به عنوان نویسنده مسئول به حساب خواهد آمد.
  • وابستگی سازمانی (affiliation) مؤلفان با شماره‌های جداگانه برای هریک از آن‌ها مشخص شود.

چکیده مقاله علمی پژوهشی

بسیاری از پژوهشگران چکیده مقاله را بخش کم اهمیتی از کار می‌دانند و به همین دلیل این بخش را بدون توجه به جزئیات و معمولاً با کپی کردن از بخش‌های اصلی مقاله می‌نویسند. اما باید توجه شود که چکیده مقاله یکی از مهم‌ترین بخش‌های مقاله است. در بسیاری از بانک‌های اطلاعاتی همانند پاب مد و در برخی موارد گوگل اسکولار، تنها چکیده مقاله نمایه می‌شود. بنابراین در نگارش این بخش باید اصول زیر را رعایت کنید.

اصول نوشتن چکیده مقاله (Abstract) 

  • چکیده اول می‌آید اما آخر نوشته می‌شود.
  • به جاي استفاده از نقل قول‌هاي مستقيم، از تعبير و تفسير خودتان استفاده كنيد.
  • چکیده باید به گونه‌ای نوشته شود که خواننده را از مراجعه به متن اصلی مقاله بی‌نیاز سازد. یعنی چکیده باید خود تبیین‌گر باشد.
  • طول چكيده در مقالات نظری و مروری بین ۷۵ تا ۱۰۰ کلمه و در مقالات پژوهشی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ کلمه می‌باشد. البته معمولاً هر مجله‌ای شیوه خاص خود را در نگارش چکیده دارد.
  • در چكيده نياز به نوشتن منبع نيست.
  • اختصارها، نام‌ها و واژه‌هاي تخصصي مقاله بايد در چكيده توضيح داده شود.
  • در چکیده از کپی کردن متون داخل مقاله خودداری کنید.

کلمات کلیدی در مقاله علمی پژوهشی

انتخاب چند کلمه به عنوان واژه های کلیدی در این بخش کاملا الزامی می‌باشد. کلمات کلیدی باید مرتبط با عنوان و محتوای مقاله باشند و از محتوای اصلی و بخش های اصلی مقاله استخراج شود. بسیاری از ژورنال‌ها در دستورالعمل خود به وجود ۵ الی ۸ کلید واژه اشاره می‌کنند. بنابراین، برای نوشتن کلید واژگان یک مقاله در قدم اول حتماً به دستورالعمل معرفی شده توسط مجله دقت کنید.

  • کلیدواژه‌های همانند یک کوه یخ نشانگر محتوای مقاله شماست.
  • تعداد کلید واژه‌ها باید بین ۳ تا ۵ مورد باشد. البته در برخی مجلات ۳ تا ۶ مورد نیز قابل قبول است.
  • کلید واژه‌ها باید از واژگان اصلی مقاله باشد.
  • کلیدواژه می‌تواند شامل کلماتی باشد که در عنوان و چکیده نیامده است ولی در بدنه مقاله استفاده شده‌اند.
  • کلید واژه‌ها را با علامت؛ از هم جدا کنید.

تصویر

مقدمه مقاله علمی پژوهشی

همه مقالات و کتابها بایک مقدمه آغاز می‌شوند و مقدمه نخستین بخش تمامی مقالات می‌باشد. در واقع این بخش مقدمه ای است برای محتوای اصلی مقاله که قبل از شروع به مطالعه بخش های اصلی مقاله یک پیشخوان در مورد مطالب کلی می‌باشد مقدمه را زیاد طولانی ننویسید و سعی کنید از موضوعات کلی تر شروع کنید و سپس به موضوعات جزئی برسید در این بخش باید همه تمرکز خود را قرار دهید که خواننده را جذب کنید و خواننده علاقه به مطالعه ادامه مطالب داشته باشد.

نکات کلیدی که باید برای نوشتن مقدمه حتما رعایت کنید:

  • يك مقدمه كوتاه درباره موضوع مقاله.
  • يك نگاه اجمالي و مختصر بر نتايج پژوهش‌ها و تئوري‌هاي مرتبط با موضوع مقاله.
  • تشريح مشكل با توجه به تحقيقات پيشين (توصيف حوزه‌هايي كه دانش در آنجا ناقص مانده و نياز به بررسي بيشتر وجود دارد).
  • تشريح هدف مقاله (اغلب حل كردن مشكل تشريح شده يا تنها بخشي از آن).
  • توضيح مختصري از روش (به منظور برقراري ارتباط ميان سوالات پژوهش و روش دستيابي به پاسخ آن‌ها).
  • توصيف پيش‌بينی‌ها و فرضيات به وجود آورنده اين پيش‌بينی‌ها (يعني بر اساس فرضيات و تئوري‌ها توضيح دهيم كه چرا اين پيش‌بينی‌ها را انتخاب كرديم).

روش کار یا مواد و روش ها

بخش روش کار، قلب پژوهشنامه و مقاله است. در اينجا با اين سؤالات روبرو مي شويد: از چه مسائلي استفاده كرديد و چه كرديد؟ بخش روشها بايد با يك توالي منطقي شرح دهد كه يك مطالعه چگونه طرح ريزي و اجرا شده است و داده ها چگونه تحليل گرديده اند. تمامي موارد ذكر شده در اين بخش را به تفصيل توضيح دهيد. اين بخش بايد به گونه اي نوشته شود كه اگر محقق ديگري تصميم به تكرار كار شما گرفت به راحتي بتواند مطالعه را عيناً و يا به شكل ديگري انجام دهد.

نتایج تحقیق

 اين بخش، بخش ساده و توصيفي مقاله است كه به بيان نتايج حاصل از آزمايشها مي پردازد. مهمترين هدف اين بخش گزارش يافته‌هاي مقاله است. معمولاً دو فرآیند اصلی در بیان بخش «نتایج» وجود دارد. ابتدا اینکه شما باید نوعی توصیف کلی از آزمایش ها و در واقع تصویری بزرگ یا کلی از آنها البته بدون تکرار جزئیات آزمایش ها در بخش «مواد و روش ها» ارائه کنید. دوم اینکه باید داده ها را ارائه کنید. نتایج شما باید به صورت جملات زمان گذشته ارائه شوند.

بحث و نتیجه گیری و منابع

نتایج حاصل از تحقیق که عمده ترین هدف مطالعه کل تحقیق رسیدن به این نتیجه گیری ها می‌باشد سعی کنید کل مقاله را مطالعه کنید و نتایج حاصل از آنرا در این بخش بنویسید منابع تحقیق نیز از جمله بخش های عمده و اساسی تحقیق می‌باشد در طول تحقیق این امکان وجود دارد که به منابع دیگر نویسندگان استناد نمایید و از منابع معتبر در هر حوزه برای نگارش مقاله استفاده کنید باید به تمامی منابعی که از آنها استفاده کرده اید اشاره کنید. می‌دانید که استفاده بدون اشاره و بدون استناد از تحقیقات دیگران کاملا غیر قانونی می‌باشد و نیاز به رسیدگی دارد. 

در جدول زیر بخش های مختلف یک مقاله را به طور کامل توضیح داده ایم می‌توانید هر بخش که احتیاج به اطلاعات بیشتری دارید را از جدول زیر مطالعه فرمایید.

گام اول: کلیات مقاله نویسی

گام دوم: ساختار یک مقاله علمی

گام سوم: نگارش عنوان مقاله (Tittle)

گام چهارمنگارش نام نویسنده یا نویسندگان مقاله

گام پنجم: نگارش چکیده مقاله (Abstract)

گام ششم: نگارش کلید واژه ها (key word)

گام هفتم: نگارش مقدمه مقاله (Introduction)

گام هشتم: نگارش روش کار مقاله (methods)

گام نهم: نگارش نتایج مقاله (Results)

گام دهم: نگارش بحث و نتیجه گیری مقاله(Discussion)

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش ها و دیدگاه های کاربران
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
5 سال پیش
با سلام و احترام از حسن توجه شما بسیار سپاسگزاریم .
بازدیدکننده
ناهید پورمحمد
5 سال پیش
خیلی کامل و مفید بود ممنونم از لطف شما

خدمات موسسه پژوهش برتر