تفاوت پایگاهای نمایه سازی Scopus و Thomson

انتشار 23 بهمن 1396
مطالعه 1 دقیقه

پژوهش برتر: از جمله مهم ترین و پربیننده ترین پایگاه های نمایه سازی مجلات و مقالات علمی مختلف،پایگاه های Scopus , Thomson می باشند.

تفاوت پایگاهای نمایه سازی Scopus و Thomson

برای اینکه بتوانیم کلمات کلیدی مقالات را جستجو کرده و مقالات حاوی آن کلمات کلیدی را پیدا کنیم و مورد استفاده قرار دهیم. برخی از موسسات آمده اند و چنین ساختاری را طراحی کرده اند که چنین تسهیلاتی در اختیارمان قرار دهد. نمونه خیلی شایع و عام سایت گوگل و سایر موتورهای جستوجوگر است. گوگل که امروزه همه چیز را نمایه میکند اکنون به صورت اختصاصی Google scholar را راه اندازی کرده است که به نمایه سازی متون آکادمیک پرداخته است، به این نوع سرویس ها سرویس های نمایه سازی یا Indexing service می گویند.

برخی دیگر از موسسات قدری ساده تر به موضوع پرداخته اند و تنها به دسته بندی کردن مجلات پرداخته اند. برخی از این موسسات بدون توجه به اینکه فقط در کار لیست کردن باشند یا اینکه در کار نمایه کردن متون علمی باشند، از نظر گستره عملکرد نیز به دو دسته تقسیم می شوند که به دسته اول سرویس های نمایه کننده محلی یا کشوری گفته می شود مثل ایران مدکس (IranMedex) در ایران و برخی دیگر بصورت بین المللی عمل می کنند (مثل گوگل اسکولار، پابمد، اسکوپوس، آی اس آی، ایندکس کوپرنیکوس و …). به مجلاتی که در سیستم های نمایه کننده نوع دوم نمایه شده باشند اصطلاحا مجلات دارای نمایه بین المللی یا Internationally Indexed Journal می گویند.

پایگاه نمایه سازی اسکوپوس (Scopus)

پایگاه استنادی اسکوپوس دومین نظام استنادی معتبر جهان است. این پایگاه در شهر آمستردام هلند واقع است و به کمپانی بزرگ نشر جهان یعنی الزویر که ۴۰۰ سال سابقه نشر دارد وابسته است. این پایگاه در حدود ۲۰هزار از بهترین مجله های جهان را نمایه سازی می کند. دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور طی چند سال اخیر (۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳) بیشتر تولیدات علمی را در این پایگاه ثبت کرده اند.

پایگاه نمایه سازی تامسون (Thomson Scientific)

درمیان پایگاه های استنادی پایگاه تامسون رویترز سابق دیرینه ای در تحلیل استنادی و نمایه سازی مجلات معتبر دارد. این پایگاه حدود ۱۲ هزار از مجلات معتبر را نمایه سازی می کند. ISI که اکنون به بخشی از Thomson Scientific تبدیل شده نمایه های استنادی ISI را به شکل چاپ شده و همچنین روی دیسک های فشرده ارائه می دهد.
در ایران بعلت عدم شناخت و آگاهی کافی این برداشت به وجود می آید که پایگاه های استنادی فقط مقالات نشریات معتبر را نمایه سازی می کند درحالی که این تصور تصور نادرستی است ،پایگاه های استنادی مقالات نشریات، مقاله (یک فصل کتاب)، مقاله (مجموعه مقالات سمینارها)، کتاب شناسی، نقد کتاب، سر مقاله ها، چکیده همایش ها، نقد نرم افزاریی، نقد تلویزیونی و رادیویی را به عنوان فرم های مختلف اطلاعاتی بررسی می کند واطلاعات آن ها را ثبت و نمایه سازی می کند.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری

خدمات موسسه پژوهش برتر